Fundaţia Română de Folclor

Ana Meda (Bunica)

Ana Meda este bunica Valeriei Arnăutu şi s-a născut la 20 martie 1925, în satul Ţerova, judeţul Caraş-Severin.

Încă din copilărie, a lucrat la tors, ţesut, cusut, brodat, inclusiv la mărgele.

Abia în 1981 a participat la târguri ale meşterilor cum ar fi:

Muzeul Satului, Bucureşti, Sibiu, Oradea, etc., precum şi la alte manifestări şi expoziţii unde au fost expuse costume şi podoabe realizate de ea.

Între anii 1981-2001 a participat în fiecare an la Târgul meşterilor populari, precum şi la Întânirile Fiilor Banatului, Ziua Internaţională a Muzeelor sau Ziua Muzeului, organizate de Muzeul Satului "Dimitrie Gusti", Bucureşti.

Costumele bănăţene, precum şi podoabele din colecţia Fundaţiei Române de Folclor, realizate de Ana Meda au fost expuse la New York, San Francisco, Belgrad, Hanovra, Lisabona, Graz, Viena, Atena, Mont Pelier, etc. precum şi în cadrul a numeroase manifestări folclorice organizate în ţară.

Costumele populare au fost realizate de Ana Meda încă din anii tinereţii ei, când le lucra la lumina lămpii, pentru a le purta de sărbători, la biserică sau la alte evenimente.

Din anii 70 a început să le recondiţioneze şi să creeze altele, pentru a fi purtate de nepoata sa, interpreta cântecului bănăţean, Valeria Arnăutu. Apoi, au început să adune împreună, din lăzile de zestre din satul natal şi din satele învecinate, costume pe care, Ana Meda le recondiţiona sau, se inspira din modele vechi pentru crearea altora noi, dupa imaginaţia sa.